“Великани” – документалният филм за “Капачки за Бъдеще” ❤️

Обща снимка на повечето Великани – доброволци след кампанията в гр. София, 23.04.2023г.

Ангажирано лице и организатор на дарителската кампания:
Калин Ангелов Илиев
E-mail: [email protected]
Tel.: +359 883 316 716

“Великани” е пълнометражен, документален филм, разказващ историята на Лазар Радков и доброволците от цяла България, които чрез инициативи като “Капачки за Бъдеще” и “Спасителни Клубове за Бъдеще” опитват да изградят активно гражданско общество в България със своето добротворство.

Работният процес по филма стартира през 2022 година като до момента има заснет повече от 200 часа материал, от над 20 различни локации и множество доброволци от цяла България. Всичко това ще послужи за създаването на пълнометражен филм между 90 и 120 минути, който има мисията да бъде излъчван в кино салоните на цяла България. Печалбата от продажбата на билетите ще бъде дарена обратно на кампанията “Капачки за бъдеще”!

Стандартният процес за създаване на един филм се разделя на три основни етапа – препродукция, продукция и постпродукция. Към този момент филмът “Великани” е на финала на вторият етап. Заснемането е към своят край, но на екипът предстои нелекия процес в постпродукцията. До момента филмът е финансиран частично от “Национален фонд култура” и личните средства на създателите Калин Илиев и Христо Петков. За съжаление полученото финансиране и безкрайната лична мотивация не достигат за да покрият разходите за третият етап. За да се финализира филма е необходимо да бъде събрана сумата от 36 000лв., включваща продукцията на още три снимачни дни, видео и звуков монтаж, саунд микс и саунд дизайн, композиране на оригинална музика, цветови корекции и постпродукция, както и архивирането на целия снимачен материал. Важно е да се отбележи, че необходимата сума е ориентировъчна. По време на работния процес често изникват непредвидени проблеми. Предвидения бюджет предвижда евентуални промени в работния процес. Събраните дарения неизползвани за изработката на филма ще бъдат дарени на “Капачки за бъдеще”.

През 2017 година Лазар Радков създава инициативата “Капачки за бъдеще”. Целта е да се събират пластмасови капачки от бутилки, които да бъдат предадени за рециклиране, а със събраните пари да се закупят бебешки кувьози, които да бъдат дарени на нуждаещи се болници. Няколко години по-късно кампанията е толкова успешна, че стотици хиляди българи рециклират пластмасови капачки, бутилки и алуминиеви кенчета, а “Капачки за бъдеще” дарява разнородна медицинска апаратура в цялата страна. Това мотивира създаването на филм, който да разкаже и проследи процеса при който около Лазар се събира група от хора с общи цели и идеали. Повечето от тях са обвързани не само с “Капачки за бъдеще”, но и с множество други благотворителни инициативи. Създават се “Клубове за бъдеще” и “Спасителни Клубове за Бъдеще” в различни градове на България, където на местно ниво се организират благотворителни дейности. Минавайки през куп трудности, 

и неуредици, активните членове на клубовете стават още по-задружни и смели в желанието си да изградят по-добра среда за живот, за себе си и околните. Заредени с безкраен позитивизъм и далновидност, Лазар и групата добротворци се опитват да създадат активно гражданско общество по единственият начин, който намират за правилен – чрез честност и много труд.

Христо Петков е роден през 1987г. в гр. Враца. Пътешествието му в киното започва като visual effects artist в World Wide Effects, част от Nu Boyana studios. През 2013 г., заедно с продуцента Калин Илиев, създават продуцентското студио Wonder Swamp. Там той работи като сценарист и режисьор и създава стотици реклами за международни марки като Microsoft, Samsung, Lexus, Renault, Shell, Visa, Unicef, Nivea и др.. През 2019 г. Христо завършва Bournemouth University във Великобритания с магистърска степен по режисура за кино и телевизия.

До момента Христо е режисирал множество късометражни филми. „1, 2, 3… Докато ме откриеш“ печели награда за визуални постижения на международния филмов фестивал „The Quarantine Film Festival“. Друг негов проект, “A Common Connection”, е част от програмата на Sofia International Film Festival през 2016г., като прожекцията завършва с бурни аплодисменти. Филмът му “Game on” е излъчен на фестивала International Highlights. Един от последните му филми, “Речта на президента”, е разпространен изцяло онлайн с добър успех.


Калин Илиев също е роден през 1987г. в гр. Враца. Завършва специалност „Инженерен дизайн“ в Технически университет – София. След това специализира в дизайнерско студио Brabus, изработвайки два основни проекта за Mercedes, които в лимитирани версии се реализират и предлагат от бранда на свои клиенти. През 2013 г., заедно с режисьора Христо Петков, създават продуцентското студио Wonder Swamp. Тяхното бурно начало в света на киното и рекламата започва с пълна сила. Фокусът на Калин е във все още не толкова популярния за това време тренд, а именно развитието на рекламно видео съдържание в интернет. Продуцирал е реклами за международни марки като Coca-Cola, Microsoft, Lidl, Kaufland, Disney, Samsung, Toyota, Shell, Visa, Unicef, Bosch и много други. Опитът му в различни направления му помага в създаването на креативната агенция brandЪ. Следвайки мечтата си да прави кино, всяка година той реализира по един проект. Калин продуцира голяма част от филмите на режисьора Христо Петков, с имената: „1, 2, 3… Докато ме откриеш“, “Отдавна Незабравено”, “Доумиране” и “Речта на президента”. Неговата продуцентска и копродуцентска работа се разгръща в партньорства и с други режисьори във филмови проекти, като „Една нощ с Борис Павлович“, спечелил наградата на публиката на международния филмов фестивал Тараца в Солун, Гърция и първият онлайн спортен сериал в България “При щангистите”.

Още в самото начало на Калин и Христо им става ясно, че подобна тема е изключително важна и емоционална. Целта пред тях е само една, постигането на максимално висок резултат по отношение на артистичните и технически качества на филма, независимо от трудностите, които могат да изникнат пред екипа. Освен това, те поставят няколко важни задачи, които филмът да изпълни при излъчването си. Първата от тях е да разкаже историята на “Капачки за бъдеще”, “Клубове за Бъдеще”, “Спасителни Клубове за Бъдеще” и хората стоящи зад тези инициативи, по начин, който да мотивира още повече българи да се присъединят към тях. Втората задача е да запознае публиката с идеята на добротворството, мотивацията която стои зад него и начинът по който то променя света. Третата, и може би най-важна задача, е да помогне на Лазар и хората подкрепящи каузата му в инициативата им да създадат активно гражданско общество. Филмът ще представи философията им пред широка публика и ще изтъкне на преден план позитивните аспекти на дейността им. 

По време на процеса екипът на филма навлиза дълбоко в темата. Постепенно те се превръщат в редовен участник в активностите описани по-горе. 

  • Първият етап на филма включва препродукцията, създаването на концепция за филма, написването на сценарий, изготвянето на логистиката за заснемане и формирането на творческия екип. Той е завършен на 100%; 
  • Вторият етап, продукцията, се състои от реалното заснемане на филма. Към този момент всички нужни сцени, важни кампании и събития около инициативата са заснети с осъществени над 35 снимачни дни в 12 населени места, над 20 различни локации, 5 човека екип и над 20 герои на филма от градовете: Русе, Плевен, Враца, София, Кюстендил, Перник, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Пазарджик и Казанлък. Непреките участници са стотиците доброволци, лекари, шофьори, пожарникари, учители и ученици, които също са част от историята на филма. От този втори етап, остават единствено предвидени три снимачни дни с интервюта в различни части на България;
  • Третият етап включва видео и звуков монтаж, създаване на музика и звуков дизайн, микс и мастеринг на звука, цветови корекции и постпродукция, с което ще бъде завършен технически филмът. 

След това започва процесът по разпространение и реклама на финалният продукт, в който етап е договорено партньорството с фирма продуцент и разпространител. 

В допълнение, към момента са изработени тийзър и трейлър на филма, както и цялостен графичен дизайн и анимация на заглавието на филма “Великани”. Към този момент целия видео материал се съдържа в официалния YouTube канал на проекта:

https://www.youtube.com/@velikanitenakapachkizabudeshte

Постпродукцията на филмът ще започне през юни 2024. Очаква се филмът да е завършен до края на 2024 година. Планът на разпространителите е кампанията в киносалоните, училища, обществени зали и открити сцени да стартира през пролетта на 2025-та, започвайки с реклама и прожекции из цялата страна. Все пак през декември 2024-та са предвидени така наречените вътрешни прожекции на филма с екипа, основните герои и партньори.

Забележки: 

*В случай че до края на май 2024 г. не се събере поне 50% от сумата за реализацията на филма, има риск проекта да бъде забавен с няколко месеца в търсенето на допълнително финансиране. По този начин се губи актуалността на някои от заснетите събития;
**Първите постъпили суми ще бъдат насочени към заснемането на оставащите интервюта. Следващите стъпки са: видео и звуков монтаж, композиране на музика, микс и мастеринг на звука, цветови корекции и постпродукция.  

Калин: “Ние с Христо познаваме Лазо още преди той да започне усилената си работа в развитието на инициативата “Капачки за бъдеще”. През всичките тези години той усърдно буташе напред в идеята за нещо голямо, нещо, което всеки може да направи за обществото. Когато това стана факт, “Капачки за бъдеще” показа на стотици хиляди, че с нещо малко, можеш да постигаш много! Поизгубили се във времето, всеки със своите задачи, през 2022-ра на есенната кампания в гр. София, аз и Христо решихме да отидем и заснемем случващото се на площада. Още нямахме точна идея с каква цел го правим, но това не беше важно в този момент. Тогава аз бях от скоро баща и заради ограниченото време с което разполагах, останах да снимам кампанията само за няколко часа. Въпреки, че от години знаех за всичко случващо се около Лазо, тогава видях хора и случки, които буквално ме сразиха! Връщайки се бързо към къщи, по пътя през цялото време си мислех как можем ние да допринесем за цялата тази магия и как бих могъл да разкажа и предам добрия пример на моето или други деца… и както винаги съм повтарял, всеки би бил полезен на този свят, стига да иска и да действа! Ние сме добри в това да разказваме истории и да завихряме емоцията, чрез киното. Да предадеш нататък добрия пример, това смятам е най-важното. С филма “Великани” ние ще покажем на хората в България и целия свят нещо голямо, нещо което е истински важно!”
Христо:В моите представи киното винаги е било начин да се споделят с широка публика поучителни примери и смислени идеи. Следвайки това убеждение аз винаги съм се опитвал да търся истории, които да дадат на зрителите нещо повече от кратко забавление. Когато разбрах за Капачки за бъдеще веднага си помислих, че това е прекрасна тема за документален филм. В продължение на няколко години следях кампаниите на Лазар и начинът по който той успява да мотивира хиляди хора да вършат добро. Неговият подход е прост и ефективен – честност, позитивно мислене и много труд. Хората, които участват в кампаниите за бъдеще споделят тези идеали. С Калин обсъдихме възможността да разкажем историята на Лазар и великаните около него, единодушни в убеждението си, че това е един от най-добрите български примери за това как да живеем живота си смислено. За нас беше логично да опитаме да предадем това послание на възможно най-много хора. Участниците в кампаниите не само откликнаха на нашата молба, те ни помогнаха и ни направиха част от семейството си. Всички виждат резултатите от събирането на капачки, детските линейки, кувьози и спасени бебета, но за малко става ясно колко много труд и лични жертви са необходими това да стане реалност. С този филм се надяваме да дадем нагледен пример за това как се гради едно по-добро общество и как всеки един от нас има полза от това.”

Документалният филм за “Капачки за Бъдеще”

30,001 лв. of 36,000 лв. raised
лв.
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10.00 лв.

The Form is Powered by Stripe and GiveWP

Каузи Бг не удържа НИКАКВА комисиона и 100% от средствата достигат до каузите!

Ако желаете да докладвате проблем, моля изпратете ни e-mail на: [email protected]

Още каузи

Да спасим конна база "Ахил"
Помогни на Ана Мария
Каузите в платформата

Тук можете да се запознаете и с останалите активни каузи в платформата – Каузи в Каузи.Бг